Povestea Ei - Femei in comunitati rurale interetnice


CMSC

SDB

RoWL


Povestea Ei - Femei in comunitati rurale interetnice
Nr. proiect: RO2013_C2.1_157_C


Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CMSC), in parteneriat cu Asociatia Societatea Doamnelor Bucovinene (SDB) si Asociatia Romanian Women's Lobby (ROWL), au implementat proiectul "Povestea Ei - femeile in comunitatile rurale interetnice". Proiectul a fost finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu un buget total in valoare de 77.800 Euro. Activitatile s-au desfasurat pe o perioada de 18 luni, in perioada iulie 2014 - decembrie 2015.
"Povestea Ei - femeile in comunitatile rurale interetnice" este un proiect prin care cei trei parteneri au promovat modelele integrate comunitare interetnice de suport pentru femeile victime din mediul rural.
Beneficiarele proiectului sunt 110 femei romane si de etnie rroma, din trei comunitati rurale interetnice: Voinesti, judetul Iasi, Cracaoani, judetul Neamt si Patrauti, judetul Suceava.

In cadrul proiectul s-au desfasurat activitati de asistare a femeilor vulnerabile in vederea integrarii sociale prin oferirea de servicii integrate, asistare terapeutica, dezvoltare antreprenoriala si cursuri de initiere in ocupatia de ingrijitoare la domiciliu. In acelasi timp proiectul s-a ocupat de promovarea cetateniei active si drepturilor femeii prin dezvoltarea capacitatii de advocacy a grupurilor de femei rrome si romane din mediul rural prin evenimente comunitare si realizarea unei carti de interviuri "Povestea Ei - Femei in comunitati rurale interetnice". Implicarea celor trei organizatii in proiect a avut impact asupra cresterii capacitatii ONG-urilor de asistenta a femeilor la nivel regional si national prin dezvoltare organizationala.

Obiectiv general: Promovarea modelelor integrate comunitare interetnice de suport pentru femeile victime din mediul rural
      a. Asistarea femeilor vulnerabile din trei comunitati rurale interetnice din judetele Iasi, Suceava si Neamt in integrarea sociala prin oferirea de servicii integrate, asistare terapeutica si dezvoltare antreprenoriala si cursuri specializate in ocupatia de ingrijitoare bolnavi la domiciliu.
      b. Promovarea cetateniei active in 3 comunitati rurale interetnice si promovarea drepturilor femeii prin dezvoltarea capacitatii de advocacy a grupurilor de femei rrome din mediul rural prin evenimente comunitare si realizarea cartii de interviuri - "Povestea Ei - Femei in comunitati rurale interetnice"
      c. Consolidarea capacitatii ONG-urilor de asistenta a femeilor la nivel regional si national - prin dezvoltare organizationala.

Beneficiari finali:
      a) 110 femei romane si de etnie rroma cu varsta peste 18 ani care locuiesc in 3 comunitati rurale interetnice din comuna Voinesti, jud. Iasi, comuna Cracaoani, jud. Neamt, comuna Patrauti, jud. Suceava;
      b) Cele 3 ONG-uri partenere

Activitatile principale
    Activitatea 1 - Organizare de workshop-uri in cele trei comunitati selectate cu populatie de etnie rroma
    Activitatea 2 - Organizarea de cursuri de formare profesionala acreditate - in ocupatia de ingrijitor la domiciliu
    Activitatea 3 - Consiliere in cariera, asistenta terapie, gender si empowerment
    Activitatea 4 - Realizarea cartii "Povestea ei - femeile in comunitati rurale interetnice"
    Activitatea 5 - Conferinta finala de promovare rezultate si lansare carte
    Activitatea 6 - Dezvoltarea organizationala a partenerilor ONG

Rezultatele atinse
    A1: 104 participante la workshop-uri, 12 workshop-uri de o zi
    A2: 88 femei participante, 84 inscrise in vederea examinarii, 74 certificate in urma examenului.
    A3: 102 tinere indrumate profesional si catre cladirea unei vieti independente, 10 tinere care au nevoie de terapie posttraumatica asistate
    A4: Carte cu 12 interviuri, diseminata ca si produs pe proiect - realizata de partenerul 2 - Romanian Women's Lobby.
    A5: Diseminarea modelelor de bune practici in domeniul incluziunii sociale a femeilor din mediul rural in comunitati interetnice. Numarul de participanti la fiecare eveniment local a fost de 37 persoane in Suceava, 37 persoane in Cracaoani, iar la evenimentul final de la Iasi - au participat 39 de persoane.
    A6: Realizarea unor rapoarte anuale profesioniste pentru cele trei ONG-uri partenere. Promovarea proiectului si a celor trei partneri ONG in cadrul unor intalniri si conferinte europene/internationale. Realizarea - in completarea conferintei finale de la Iasi - a unei Adunari Generale ROWL in data de 19.12.2015.

Comunicat de presa lansare proiect

Intalnire Primaria Voinesti, jud. Iasi - 13.08.2014

Foto Workshop-uri activitatea 1:

Iasi


07.11.2014, Voinesti, jud. Iasi
15.11.2014, Voinesti, jud. Iasi
21.11.2014, Voinesti, jud. Iasi

Neamt

03.08.2014, Cracaoani, jud. Neamt
10.08.2014, Cracaoani, jud. Neamt
17.08.2014, Cracaoani, jud. Neamt
31.08.2014, Cracaoani, jud. Neamt

Suceava

01.08.2014, Patrauti, jud. Suceava
29.08.2014, Patrauti, jud. Suceava
11.10.2014, Patrauti, jud. Suceava
18.10.2014, Patrauti, jud. Suceava

Foto Workshop-uri activitatea 3 - Consiliere in cariera, gender si empowerment:

Iasi


14.03.2015, Voinesti, jud. Iasi
28.03.2015, Voinesti, jud. Iasi

Neamt

03.08.2014, Cracaoani, jud. Neamt
24.08.2014, Cracaoani, jud. Neamt
07.09.2014, Cracaoani, jud. Neamt
14.09.2014, Cracaoani, jud. Neamt

Suceava

05.09.2014, Patrauti, jud. Suceava
12.09.2014, Patrauti, jud. Suceava
22.09.2014, Patrauti, jud. Suceava

Foto Workshop-uri activitatea 3 - Asistenta terapie:

21.03.2015, Voinesti, jud. Iasi
14.03.2015, Voinesti, jud. Iasi

Foto Eveniment lansare carte proiect - jud. Iasi, 19.12.2015

Foto Eveniment lansare carte - jud. Suceava, 30.12.2015

Foto Eveniment lansare carte - jud. Neamt, 30.12.2015

Cartea de interviuri: Povestea Ei - femeile in comunitatile rurale interetnice

Pasaje din cartea de interviuri:

"Liderul trebuie sa fie intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti, astfel incat sa devina un model. El trebuie sa indentifice oportunitati si modalitati prin care cei pe care ii reprezinta sa-si depaseasca limitele, sa-si puna in valoare potentialul pe care el, liderul, l-a vazut la fiecare in parte, ca la randul lor acestia sa simta nevoia de a nu dezamagi. Astfel cred eu ca un lider poate sa capete gir si motivatie pentru mai departe. Motivatia este cheia succesului. Consider ca cea mai mare responsabilitate a unui lider este sa-i motiveze pe cei pe care-i reprezinta sa exceleze, astfel incat toate golurile sa fie umplute. Pentru mine, mai presus de stimulii financiari, sunt motivatiile psihologice, sufletesti. Sentimentul lucrului facut cu daruire pentru cel de langa tine. (...) In proiectul de fata am avut posibilitatea de a identifica persoane resursa, mai ales ca de mult am vrut sa aduc in comunitate programe pentru femei. Imi stiam prietenele si vecinele din copilarie, stiam cat sunt de capabile si frumoase sufleteste si cat de mult s-au plafonat desfasurandu-si viata doar in familie. Si doresc in continuare astfel de programe in comunitatea mea din Cracaoani." Carmen Andrei, coordonator local Cracaoani, jud. Neamt.

"Ca sa pot contribui in comunitate ar trebui mai intai - si as vrea - sa fiu ascultata. Ar fi foarte, foarte multe lucruri de schimbat aici. Eu mi-as dori foarte foarte mult sa ajut la educatia copiilor, la educatia femeilor. Stiu ce inseamna si prin ce trec femeile de la sate. Nu au fost ascultate si acum au de suferit. Totul e greu, dar nu imposibil si ar fi doua puncte principale: mai intai educatia femeilor si apoi sa fim ascultate si tratate nu dupa felul cum aratam, ci dupa felul in care gandim. Am 22 de ani si sunt mama a trei copii, in curand vine si al patrulea. Imi este greu, dar nu imposibil, incerc sa lupt, sa fiu un exemplu in primul rand pentru copiii mei. Si apoi pentru comunitate. Desi sunt atat de tanara, am trecut prin probleme foarte mari, care insa m-au maturizat. Am visat sa ajung avocat sau medic, sa ajut oamenii. Viata a luat insa alta intorsatura dar, totusi, nu as putea spune ca regret asta chiar foarte mult. Am ceva foarte minunat: copiii si sotul. Si incerc sa-i ajut pe altii si lupt pentru altii, de exemplu pentru sora mea. Vreau sa-i arat ca nu e bine sa se casatoreasca devreme, ca cele mai importante lucruri pentru viata sunt educatia, sa creada in ea si sa lupte." Rebeca Nechita, comuna Voinesti, jud. Iasi

"Povestea mea chiar ca este unica pentru ca nu stiu daca este cineva care a rabdat ca mine, care a suferit ca mine, care a ajutat ca mine. Imi place sa ajut si simt o mare placere cand pot sa fac un bine. Cand vine cineva si imi cere ceva si eu nu am, nu am cum atunci, nu pot sa-l ajut, imi vine a plange si zic «Doamne, oare nu pot sa-l ajut pe omul asta?» Asa am zis intotdeauna pentru ca am trecut prin foarte multe greutati si am luat o hotarare in fata lui Dumnezeu: intotdeauna cand pot sa fac un bine si nu-l fac inseamna ca fac un pacat, iar daca pot sa fac un bine atunci trebuie sa-l fac din toata inima. Si asta este povestea mea: mi-am dedicat viata pentru a face bine." Elisaveta Lacatus, coordonator local, comuna Patrauti, jud.Suceava.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

EEA-Grants

Fondul ONG

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.