Dezvoltare Rurala prin antreprenoriat si asociere - origini si traditii in regiunea NE

Proiect finantat de Romanian-American Foundation www.rafonline.org   prin Programul "Dezvoltare Rurala prin antreprenoriat si asociere" - o initiativa comuna a RAF, PACT, CIVITAS, FDSC, CMSC, CRPE si CEED
Perioada de implementare: 2013 - 2015
Organizatie coordonatoare proiect: Centrul de Mediere si Securitate Comunitara
Scopul proiectului: proiect ce isi propune sa pregateasca micii fermieri sa functioneze in noul mediu de piata, sa invete sa isi alinieze productia cu standardele si regulamentele Uniunii Europene si sa obtina avantaje prin accesarea oportunitatilor financiare de tip subventie, granturi guvernamentale sau fonduri europene si credite.
Proiectul va sprijini micii fermieri sa se integreze in viitoarea economie rurala si sa se adapteze mai rapid si mai bine la schimbarile care au loc de-a lungul timpului. Prin intermediul proiectului se va sustine dezvoltarea asociatiei de producatori "Asociatia Legume-Fructe Prisacani" Iasi.

OBIECTIVELE PROIECTULUI IN URMATORII ANI

Obiectivul 1
- este asistarea "Asociatiei Legume-Fructe Prisacani" ca model de bune practici in judetul Iasi, in regiunea NE de Romania. Asistarea este realizata cu scopul de a pregati micii agricultori, din mediul rural pentru a opera cu succes in noul mediu de economie de piata. Totodata, obiectivul propus este de a promova fermierii si antreprenorii de succes ca un model pentru a declanta prosperitate pentru familiile si comunitatile lor.
Aceasta asociere este bazata pe calitatea de membru in asociatie, fiind organizata la nivel local, dedicata promovarii si sprijinirii dezvoltarii durabile, ecologice, precum si sistemelor de hrana sanatoasa. "Asociatiei Legume-Fructe Prisacani" http://www.rodinia.ro este specializata in producerea si vanzarea de legume ecologice proaspete, fiind situata langa raul Prut, judetul Iasi.
Asociatie de producatori are ca membri micii fermieri care lucreaza impreuna pentru a crea o agricultura la scala regional, pentru procesare, si sistemul de distributie care plaseaza produse alimentare de la ferma la consumatorii locali.
Obiectivul 2
- Dezvoltarea unui program de pregatire tehnica pentru fermierii si membrii Asociatiei - facilitand accesului la informatii si instruire in dezvoltarea agricola si de afaceri, de marketing si de asistenta tehnica, consultanta si acces la capital si la noi piete.